Ce sunt casele pasive?

Termenul de casa pasiva se referă la un tip de constructie cu o eficienta energetica maxima. Conceptul provine din Germania, tara de origine a primelor case pasive. Tot in Germania, in Darmstadt se afla Passive House Institute care stabilește standardele și parametrii necesari pentru a construi o asemenea casa.

Eficienta energetica a caselor pasive inseamna un consum mult mai redus al resurselor. Spre deosebire de o cladire conventionala, casele pasive sau eficiente energetic vin cu un cost de intretinere mult mai mic. Temperaturile din interiorul constructiei sunt constante în toate partile casei si pe toată durata anului.

Casele pasive au trezit interesul inca de la aparitia conceptului, fiind in prezent mai relevante ca niciodata. In Europa se construieste majoritar in acest stil de cativa ani, trend la care a inceput sa se alinieze si Romania. Mai mult, din 2020 toate noile constructii din tarile Uniunii Europene trebuie sa se alinieze la standardul nZEB (nearly zero energy building=construcții cu consum aproape zero). Mai multe despre aceste reglementari poti citi aici.  Pe langa beneficiul proprietarului de a avea cheltuieli mult mai mici de intretinere, casele pasive contribuie considerabil la protectia resurselor naturale, implicit a mediului. Acestea sunt mult mai sustenabile în timp, nedepinzand atat de mult (sau chiar deloc) de resurslee epuizabile ale planetei.

Pentru a asigura o eficienta energetica de acest tip, este necesara o atentie crescuta în alegerea si executarea tuturor elementelor care formează casa, de la caramida, pana la acoperis. Pentru mai multe detalii despre modul in care Alga Natura se ocupa de aceste elemente, citeste aici.